Babylon

  <

BABELSTÅRNET

  <

RELIGION
SPROG


 

BABEL

 

Sprog og Identitet
Virkelighed og Tro

   

23 apr 2003

BABYLON

Babylon - Porten til Gud

Babylon er det græske navn på en oldtidsby der lå ved floden Eufrat i Irak, nord for Bagdad. Ruinerne af byen blev fundet og udgravet i begyndelsen af 1900-tallet. Blandt andet den tempelbygning der udgjorde forlægget for Biblens Babelstårn.

I Babylon taltes der akkadisk (senere babylonsk og assyrisk), alle tre semitiske sprog, i slægt med vore dages arabisk, hebraisk og etiopisk, fx.

På akkadisk hed byen Bab-il der betyder Guds port. Det er det der på græsk har fået en grammatisk endelse -on og er blevet til Babylon, og som i Biblen misforstås som det hebraiske ord for "forvirre" balal.

Bab betyder port (indsnævring, se på landkortet, indsejlingen til det Røde Hav, Bab el Mandeb).

Il er gudenavnet El som det Gamle Testamente sætter lig Jahve ("Herren"). Dette navn for Guden genfindes i den fønikiske Baal og den muslimske Allah

...og i en række personnavne som Ezekiel (Gud styrker). Gabriel (Guds stærke mand), Immanuel (Gud med os), Mikael (Hvem er som Gud?), Nathanael og Samuel. Og Elias/Elijah (Jahve er min Gud), Elisa (Gud har lovet frelse), Elisabeth. Eliezer mfl.
Og i stednavne: Betel (Guds Hus), Karmel ...

og i Supermans stamtavle. Hans far på planeten Krypton ("den hemmelige") hed Jor-el!

Zigguraten - Babelstårnets forlæg

Babel 
Babylon - ziggurat Babylonerne og de andre folkeslag i området tlbad deres guder ved pyramideagtige tempelbygninger som kaldes ziggurater. Det er et akkadisk ord ziqquratu (af zaqru = høj). Det betyder altså Højsted.

I Babylon ligger Marduks ziggurat med syv trin, bygget af soltørrede lersten. Det fortælles i den babylonske skabelsesberetning Enuma Elish (6.60-62) at det kun tog et år at fremstille lerstenene til den enorme bygning.

Fra 1899 til 1917 blev Babylons ruiner udgravet af Deutsche Orient Gesellschaft. Man fandt mange templer, bl.a Esagila, Marduks tempel med dets ziggurat, Babelstårnets forlæg. Og en fantastisk dobbeltport (Ishtarporten) belagt med blå kakler og udsmykket med dyrerelieffer
(Man fandt også Nebukadnesers palads, som Saddam Hussein sponsorerede restaureringen af! Hans søn, Uday, var redaktør af en avis der hedder Babil.)

Babel 
Babylon - ziggurat Måneguden Nannas ziggurat i Ur (Abrahams Ur i Kaldæa) er mere end 21 meter høj, bygget ca 2100 fvt.   (kilde)
Til venstre Woolleys rekonstruktion og nedenunder den udgravede og delvis restaurerede ruin.

Det Babylonske fangenskab

I 598 fvt lod den babylonske kong Nebukadneser det jødiske folk forvise til Babylon. Det skete igen 11 år senere, i -587, hvor templet i Jerusalem også blev ødelagt.

Det var nu ikke hele det jødiske folk der blev deporteret, iflg Anden Kongernes bog drejede det sig om 10.001 (den ene er kong Jojakin), mens Jeremias siger 3.855.

Da perserkongen Kyros godt 50 år senere (-539) besejrede det babylonske rige, vendte mange af jøderne tilbage til Palæstina, men ikke alle.

Jøderne havde meget tankegods med sig hjem fra den babylonske forvisning, mest påfaldende skabelsesberetningen, som indleder det Gamle Testamente. Og beretningen om Noahs ark, og så Babelstårnet.

Babylonske skældsord

Historien om Babelstårnet har givet aledning til talemåder som "en babylonsk forvirring".

For jøderne blev Babel / Babylon indbegrebet af gudløshed.

Og de kristne holder sig ikke tilbage:
"Den babylonske skøge" er op gennem historien blevet brugt af kristne, især protestantiske fundamentalister som religiøst-politisk metafor. Udtrykket stammer fra verdenshistoriens uden sammenligning skadeligste skrift, Johannes' Åbenbaring. kap 17-18.

Civilisationens vugge

Man kalder ofte Mesopotamien (= Irak) for civilisationenes vugge.
Her blev landbruget om ikke opfundet så sat i system med kunstvanding og dertil hørende økonomisk overskud, og dertil hørende administration og skriftsprog og dertil hørende religion og centraliseret bystat.

Sumerisk (som ikke er spor i familje med de semitiske sprog) er den tidligste af menneskehedens tre kendte uafhængige opfindelser af skriftsproget (De to andre er kinesisk og maya)

For næsten 4000 år siden gjorde kong Hammurabi (1792-1750 fvt) byen Babylon til hovedstad i det babylonske rige. I næsten halvandet årtusinde var byen en af de vigtigste og største i Mellemøsten, her stod civilisationens vugge.

Kong Nebukadnezers hængende haver blev regnet for et af antikkens syv vidundere.

Det var i Babylon kong Alexander den Store døde i 323 fvtDen udgravede og delvis restaurerede ruin af måneguden Nannas ziggurat i Ur.   (kilde)
Bygget ca 2100 fvt.


sitetæller

BABEL

>

RELIGION
SPROG

  >

BABELSTÅRNET

  >

Babylon


Kontakt

FreeFind
til top
© Ole Stig Andersen, 22 juni 2002 (rev 23 apr 2003)