Forbilledet

  <

BABELSTÅRNET

  <

RELIGION
SPROG


 

BABEL

 

Sprog og Identitet
Virkelighed og Tro

   

18 jan 2005

BABELSTÅRNE:

MINARETEN I SAMARRA
- og dens europæiske "efterligninger"

Minareten i Samarra
Minareten i Samarra, Irak
BBC pressefoto
De europæiske maleres fremstilling af Babelstårnet bygger først og fremmest på den enorme minaret i Samarra, i dag en lille støvet by der ligger i Irak ved floden Tigris, små 100 kilometer nord for Bagdad.

Men engang var den hele Islams hovedstad. I et halvt hundrede år, fra 836 til 889, var det i Samarra at ialt 8 kaliffer fra Abbas-slægten residerede og indimellem slog hinanden ihjel i kampen om at blive Guds udpegede repræsentant på Jord. Det havde de også gjort tidligere i hovedstaden Bagdad, men kaliffen Mutawakkil prøvede at løse magtproblemet ved at oprette en hird (en paladsgarde) bestående af tyrkiske og tjerkessiske (kaukasiske) slaver, og for at de ikke skulle have alt for let ved at deltage i Bagdads politiske intriger lod han den nye hovedstad bygge. Resultatet var det klassiske, som det også kendes fra fx Roms historie: Paladsgarden overtog magten.

Mutawakkil lod bygge en moske, den største nogensinde, og sammen med den opførtes en over 50 meter høj minaret (Malwiya kaldes den) af tørrede lertegl, med en højresnoet spiralrampe som blev forbilledet for Europas maleres Babelstårn.

Kort efter bygningen af minareten i Samarra lod kaliffen bygge endnu en kæmpemoske med en lignende spiralminaret, kun en anelse mindre end den i Samarra. Også i Kairo blev der bygget en spiralminaret over Malwiyas læst.

Det er disse tre spiralminareter der - siden korstogene hvor Europa hørte om dem eller så dem - har inspireret kunstnernes fremstillinger af Babelstårnet.

Gustave Doré: Babelstårnet. Billedbibelen, 1866

Gravering af C Decker i Athanasius Kircher: Turris Babel, 1679  
Minareten i Samarra
Den danske arkitekt Lauritz de Thurah (1706-59): Barokspiret på Vor Frelsers kirke på Christianshavn, indviet 1752.
Dokumentarfilmsinstruktøren Nils Vest har lavet en film, "Himmelstigen" om Thurah og dén italienske Babelstårns-inspiration som ligger bag spiret. (fot. Nils Vest)

(Kilde)

Hertugen af Bedfords Mester (aktiv 1405-1435 i Paris): Bygningen af Babelstårnet, ca 1423.
Fra "Timebogen". Illumination på pergament, 41 x 28 cm, British Library, London. Kilde

Den hollandske grafiker Escher: Babelstårnet, 1928. Kilde

Tower of Babel. Garden of the Gods. Postkort fra Colorado, USA.   Kilde

Alias: Samara

sitetæller

BABEL

>

RELIGION
SPROG

  >

BABELSTÅRNET

  >

Forbilledet


Kontakt

FreeFind
til top
© Ole Stig Andersen, 2 dec 2000 (rev 18 jan 2005)