TJETJENIEN

  <

FOREDRAG


 

BABEL

 

Sprog og Identitet
Virkelighed og Tro

   

6 sept 2004
Ole Stig Andersen Bestil et foredrag:

    osa@olestig.dk
    (+45) 2294 2045

Andre foredrag
Foredragskalender

Foredrag v/ Ole Stig Andersen:

KRIGEN I TJETJENIEN
DEN KAUKASISKE KATASTROFE

De frygtelige scener fra den uhyggelige gidselkatastrofe i Nordossetien har oprørt hele verden og igen sat fokus på krigen i Tjetjenien som nu truer med at brede sig og sætte hele Nordkaukasus i brand.

Nordkaukasus er en mosaik af en snes små folkeslag. Der er mange historiske konflikter mellem dem, som har ført til adskillige krige og mange terrorhandlinger i de sidste 15 år efter Sovjetunionens opløsning.

Gidselaktionen mod skolen i Beslan havde til hensigt at få konflikten mellem osseter og ingusjer til at bryde ud i krig igen. Og det er der stor risiko for vil ske.

Alle de nordkaukasiske republikker er urfattige, de styres uden undtagelse af korrupte og direkte mafiøse regeringer med beskedent folkeligt mandat, men med massiv opbakning fra Kreml.
Tjetjenien / Rusland:

Tjetjenien forside   Rusland forside
Tjetjenien Foredrag   Rusland Foredrag

Tjetjenerne, Ruslands indianere
Folkemordet i Tjetjenien
Ruslands krig mod det tjetjenske sprog
Tjetjeniens kæmpende dervisjer
Rejser blandt dervisjer og sufier

Anmeldelse af Hansen & Krag: "Nordkaukasus"
Tjetjenerne må kæmpe alene (Nordkaukasus)
Kulturdrab a la russe (Ingusjetien)
Sjælenes land (Abkhasien)
Kerek er død (Sibirien)
Asiatisk i vælde er nødningen (Usbekistan)
Tyskerne i det Russiske Imperium
Anmeldelse af Klimenko & Hertoft: "Kazakhstan"

Det kommunistiske alfabet
Det muslimske alfabet

300+ Kommenterede links   logofri udgave

Dansk Støttekomité for Tjetjenien
DARC: Dansk Selskab for Kaukasusforskning
Kreml har besvaret den tjetjenske uafhængighedserklæring fra 1991 med to krige som har kostet over 200.000 tjetjenere livet (mere end en femtedel af befolkningen) og lagt landet øde. Byerne er sønderbombede, agerjorden er oversået med landminer. 70%s arbejdsløshed driver stadig flere unge mænd ind i kriminalitet, enten i mafiaorganisationer eller i de mange militser der hærger landet.

Over 20.000 unge russere er dræbt i krigen, og de overlevende kommer brutaliserede tilbage, sårede på krop og sjæl.

Kreml svarer på de kaukasiske katastrofer med yderligere udbygning af politi- og militærapparatet, indskrænkning af pressefriheden osv. Der står allerede langt over 100.000 russiske soldater i Nordkaukasus, og katastrofen i Beslan vil tvinge dem til at sende flere.

Tjetjenere og andre kaukasere (også osseter) forfølges overalt i det russiske samfund, noget den umenneskelige aktion i Beslan kun kan forværre.

Russiske menneskeretsorganisationer advarer mod at Rusland er ved at rutsche tilbage til den autoritære politistat det var tidligere.

Sålænge Kreml afslår at forhandle med de moderate tjetjenere, vil de yderliggående blive styrket, og det der engang var en tjetjensk frihedskamp vil i stigende grad blive forbundet med den internationale islamiske terrorisme.

Katastrofen i Kaukasus berører os ikke blot pga det uhyrlige barbari vi ser i TV, den får også en stadig mere konkret realitet som tiden går:

Tjetjenerne er allerede den største asylsøgerguppe i Danmark og i EU som helhed. Den kommende udvidelse og intensivering af krigen og af forfølgelsen af tjetjenere og andre kaukasere i hele Rusland, kan kun øge flygtningepresset.Foredragsholderen, Ole Stig Andersen, er journalist med speciale i minoritetsforhold.
Har rejst flere gange i Tjetjenien og Nordkaukasus.
Var international pressesekretær for den Tjetjenske Verdenskongres i København september 2002.


sitetæller

 

Home
Forsiden

 

BABEL

  >

FOREDRAG

  >

TJETJENIEN


Kontakt

FreeFind

 

til top
© Ole Stig Andersen, 6 sep 2004 (uploadet jan 2000)