Paul McKenna

  <

HYPNOSE

  <

PSYKOLOGI


 

BABEL

 

Sprog og Identitet
Virkelighed og Tro

   

17 feb 1997

PAUL McKENNA
har DYBERE hensigter med sine hypnoseshows

DU kan også hypnotiseres! Det ér faktisk allerede sket!

Trance er en hverdagsforeteelse som vi alle bruger til at vedligeholde vores psykiske sundhed med.
Hypnose er et dagligdags fænomen som politikere, reklamefolk og sektledere bruger til at manipulere folk med.

Siden maj 94 har TV2 vist en snes af Paul McKennas hypnoseshows, og de er nu i gang med serien Paul McKennas Paranormale Verden med ret utrolige eksempler på sindets magt. Eller hvad det nu er.

Denne hæsblæsende, venlige unge mand, 33 år, må være verdens bedst kendte hypnotisør. Hans forbløffende demonstrationer af hvad folk er i stand til under hypnose, har været bragt i TV i mere end 40 lande verden over og er set af op mod en kvart milliard mennesker.

McKenna har netop (februar 1997) været i København på invitation af konsulent- og undervisningsvirksomheden NLP Vision, for at holde et firedages intensivt kursus i hypnose for 65 danskere. Det er McKennas første hypnosetræning uden for Storbritannien.

Jeg fanger ham i en frokostpause og sender ham lige lukt i trance:

- Hvad er hypnose så?

[ Paul McKenna]: Hypnose er navnet på en fremgangsmåde der får folk til at gå ind i en trancetilstand. Og trance tror jeg bedst kan beskrives som en dagdrøm. I stedet for at rette opmærksomheden mod mange forskellige ting - sådan som vi gør i vores hverdagsbevidsthed - fokuserer man på én ting så alt andet lukkes ude.

De fleste mennesker ændrer deres bevidsthed for at genkalde sig information. Man vender opmærksomheden indad og fordyber sig i erindringens billeder, lyde og følelser. Man koncentrerer sig om sin visdom. Hypnose er simpelthen en beskrivelse af vores måde at tænke på.

Trancer forekommer naturligt hver eneste dag. Vi dagdrømmer allesammen når vi “tænker ting igennem”. Hver eneste af os går jævnligt i trance for at kunne sortere livets indtryk igennem og bevare vores mentale sundhed. Hypnose er i virkeligheden et andet ord for dagdrømmeri.

I forretningslivet kalder man den slags for strategisk planlægning. De gør sig nogle særdeles livagtige forestillinger om fremtiden og afgør på det grundlag hvordan tingene kommer til at gå. Det lyder for mig som en hypnotisk procedure.

Designere går ind i en yderst kreativ tilstand hvor de forestiller sig ting virkelige i en grad så de virkelig forekommer virkelige. Dét er en hypnotisk evne.

Formel hypnose er bare en menneskeskabt trance hvor man opfordrer folk til at slappe af og ændre deres bevidsthed så de opnår en meget større psykologisk fleksibilitet.

Når man er hypnotiseret, kan man genkalde sig resursetilstande fra sin fortid og gøre dem tilgængelige i fremtiden. Det gør man ved at skabe det vi kalder et anker. Det kan fx være en bestemt berøring eller tonefald der knyttes til netop disse erindringer, eller rettere fornemmelser. Ved hjælp af ankeret kan man så udløse de samme følelser på et udvalgt senere tidspunkt.

Talere, idrætsfolk og entertainere vil gerne føle sig i topform og kunne yde en optimal præstation hver gang - hvem vil egentlig ikke det? - og så er det en god idé at kunne finde disse optimale tilstande i sind og krop, så man kan slå dem til og fra efter behag.

At have en forståelse af hypnose svarer lidt til at have en brugsanvisning til hjernen. Men de fleste mennesker bruger vist mere tid på at finde ud af hvordan deres bil eller videomaskine fungerer end de gør på deres eget sind. "Sådan er jeg bare", tror de. Det er de bare ikke. Forandring er mulig.

Hvis hjernen er en computer - det er en analogi jeg godt kan lide - er hypnose en måde at installere ny software på. Computeren virker ikke bedre end de programmer der kører den. Mange mennesker har dårligt fungerende eller uhensigtmæssige programmer, de lider under fobier, manglende selvværd, de er ulykkelige og usikre, de har dårlige parforholdsprogrammer kørende i det Ubevidste.

Hvad end den historiske årsag måtte være, kan man skifte programmet ud. Man kan lægge ny software ind, og det er det vi bruger hypnose til.


- Vil du virkelig hævde at de forbavsende ting folk er i stand til under scenehypnose, ikke adskiller sig fra hvad vi alle går og gør til daglig?

[ Paul McKenna]: Ja! I dagliglivet oplever vi samtlige dybtrance-fænomener. Har du fx nogensinde glemt et navn? Det er hukommelsestab, amnesi, et klassisk dybtrance-fænomen! Har du nogensinde ledt efter noget der lå lige foran dig, men som du ikke kunne se fordi du havde travlt med at kigge alle andre steder? Negativ hallucination, et dybtrance-fænomen! Har du nogen sinde snittet dig i fingeren mens du var travlt optaget, uden at opdage det før flere minutter senere, når du tilfældigvis kigger på din hånd? Anæstesi, dvs bedøvelse, et dybtrance-fænomen!

Det vi gør i hypnose, er blot at samle disse fænomener, og få dem til at ske på et bestemt tidspunkt og på en bestemt måde. Fx for at hjælpe folk med at overvinde en fobi eller kunne gennemgå en operation under hypnotisk smertekontrol, eller at lære at få mere selvtillid eller et bedre parforhold.

Hypnotisører konstruerer sindstilstande der er naturlige for os alle, bare i en særlig kontekst. Den måde jeg gør det på scenen på, er for skæg og underholdning, men dog med en psykologisk antydning af at der er mere at hente i os end vi nødvendigvis går og tror.

Hypnose er heller ikke nogen universalmedicin. Det virker ikke altid på alting hvergang. Men det er en stærk og langt fra fuldt udnyttet resurse.

Jeg synes det nærmer sig det utrolige, at det tager en psykiater mellem tre og seks måneder at befri folk for en fobi, ved hjælp af systematisk desensibilisering. Jeg kan - og det kan de fleste, med lidt NLP og hypnose - knække de fleste fobier på en halv times tid. Ikke fordi vi er så kloge, men fordi det er så nemt.

Men der er mennesker der fremmer frygten for hypnose fordi det giver dem større magt, fx når de kræver at hypnose kun må udøves af læger og psykologer. Det er bare en elite der prøver at kontrollere hypnosen på grund af penge og indflydelse.

Men hypnosen tilhører ikke nogen, hverken læger eller scenehypnotisører. Den er hvert enkelt individs. Den eneste der har ret til at kontrollere ens hypnose, er én selv.


- Nu har du nærmest beskrevet hypnose som en psykoterapeutisk teknik. Hvorfor optræder du så med det som underholdning?

[ Paul McKenna]: Det er omkring 10 år siden jeg blev interesseret i formel hypnose. Jeg lavede radio dengang og interviewede en hypnotisør som demonstrerede principperne ved at hypnotisere mig for åben mikrofon. Den oplevelse gjorde stort indtryk på mig, og jeg begyndte straks at øve mig på venner og bekendte, ud fra NLP-terapeuterne Grinder & Bandlers lærebog Trance-formations (på dansk Forandringer, Paludans forlag 1996).

Jeg indså at hypnose er en utrolig kraftigt virkende foreteelese, men forstod også at vi nemt kunne komme til at vente 200 år til, hvis vi lod den hvile i lægestandens hænder. Måden at få spredt interessen for hypnose på var at skabe offentlig opmærksomhed. Jeg tror det overvejende er gennem underholdning, man kan skabe bred interesse for noget. Og der er tre-fire gange så mange mennesker der ser et underholdningshypnoseshow som en dokumentarudsendelse om hypnose.

Scenehypnose er en god ting, synes jeg, for i modsætning til de andre alternative terapier kan man faktisk demonstrere at det virker, man kan vise at det er virkningsfuldt samtidig med at det er underholdende. Så jeg laver underholdningshypnose for at gøre folk interesseret i hypnosens mange andre muligheder.

Da jeg begyndte, fik scenehypnotisører folk til at te sig som en kylling, eller spise løg i den tro det var æbler, osv, alt sammen meget ydmygende for deltagerne. Latteren var på de hypnotiseredes bekostning. Folk blev gjort til nar og fik ingen lejlighed til at udvise fantasi og opfindsomhed. De var bare dumme.

Jeg syntes ikke det var nogen særlig rar måde at fremstille hypnosen på, så jeg tænkte at jeg ville hypnotisere folk til at deltage i optrin der godt nok er lattervækkende og bizarre, men som samtidig demonstrerer hvor forbløffende opfindsomme folk kan være. Optrin hvor det morsomme snarere ligger i folks reaktioner end i selve det de bliver udsat for.


- Der er ellers mange der mener det er det rene snyd?

[ Paul McKenna]: Ja, en af de kendteste talkshowværter i England hævdede at det hele var aftalt spil. Nu har jeg hypnotiseret mellem 15 og 20.000 mennesker, så jeg skulle altså have fundet, trænet og betalt 20.000 skuespillere, og bagefter betalt dem endnu en gang for at holde mund! Det har også været hævdet i engelske søndagsaviser at jeg skulle have betalt de medvirkende tusinder af pund. Det har jeg naturligvis heller ikke.

Enhver psykolog kan bekræfte at fænomenet scenehypnose er reelt. De mennesker der deltager, tror oprigtigt på det. Det gør de delvis på grund af det sociale pres fra publikum og de andre medvirkende, men det skyldes også at folk faktisk er i stand til at ændre deres perspektiv bemærkelsesværdigt.


- Så hvor man vel normalt betragter formel hypnose som den endegyldige form for manipulation, der hævder du nærmest det modsatte: At man, ved at vise folk hvad sindet er i stand til, kan rette deres opmærksomhed mod lignende ting der foregår i det daglige liv. Men den slags konklusioner drager du vist aldrig åbenlyst, du lader det blive ved underholdningen?

[ Paul McKenna]: Folk udvider selv betydningen og drager deres egne konklusioner. De tænker at "hvis den fyr kan hypnotiseres til at tro at han er Elvis eller balletdanser, så kan jeg måske også blive hypnotiseret til at tabe mig eller holde op med at ryge." Eller: "Det er godt nok noget der virker, det her. Måske manipulerer politikerne med os på lignende måde med deres smarte taler." Folk vågner efterhånden op og indser hvad der foregår.

Men du har ret, der bliver ingen åbenlyse konklusioner draget for publikum. Jeg er dog begyndt på at lade mine shows pege i den retning. Nu har jeg til en begyndelse fanget hundreder millioner menneskers opmærksomhed verden over. Og det kan dokumenteres at der har været en massiv opblomstring i interessen for hypnose i de lande hvor mine shows er blevet sendt.


- Har du ligefrem et politisk motiv med dine shows?

[ Paul McKenna]: Ja bestemt. Min bagtanke er at få folk gjort interesseret i deres eget sinds evner, at gøre det vanskeligere for slænget af politikere, reklame- og mediefolk og religiøse ledere at manipulere med folk på deres uhæderlige måder.

Jeg vil skabe en offentlig bevidsthed om hvordan sindet virker, og om hvad der er muligt med hypnose, så folk bliver mindre tilbøjelige til at lade sig føre bag lyset. Men også for at vise folk at forandring er let, kan gå hurtigt og er effektivt.

Forældre og lærere er de bedste hypnotisører, og hvis de bare vidste en lille smule om hypnose, ville de ikke installere så megen frygt og nederlag i børnene, men i stedet hjælpe dem til at lære hurtigere, gøre dem til lykkeligere og mere harmoniske mennesker.

Alle mennesker kan hypnotiseres, alle mennesker kan lære at hypnotisere. Forestillingen om at nogle mennesker er bedre egnede - genetisk disponerede så at sige - at kun omkring 30% af befolkningen kan hypnotiseres, er en fejltagelse. Jeg ved det er forkert, for jeg har faktisk aldrig truffet én der ikke kunne. Så at bilde folk ind at de ikke kan få gavn af hypnose, er at berøve dem muligheden for at nyde trance.


- Kan man også sætte en virus ind, for nu at videreføre din computeranalogi fra før? Kan man få folk til at gøre ting mod deres vilje?

[ Paul McKenna]: Det gør politikerne hele tiden, det samme gør sektlederne. Sælgere sælger folk ting de ikke ønsker at købe. Hvis du ikke selv programmerer dit sind, er der andre der nok skal gøre det for dig

Enhver der er overbevisende nok, kan få folk til at foretage sig ting de ikke ønsker at gøre. Især når de sårbare. Og vi har alle vore sårbare sider, så egentlig kan vi allesammen overtales mod vores vilje. Alt kan misbruges, du kunne fx bruge den kuglepen du sidder dér med, til at stikke mig ned og dræbe mig med.

Der er ingen fare ved hypnose i sig selv. Men der er hvad jeg vil kalde manipulerende mennesker i verden. Disse mennesker havner normalt inden for salg, politik eller religion. Det er ikke hypnotisørerne der er grund til at være på vagt overfor, men folk som bruger lignende metoder i mere magtfulde stillinger.

Både Adolf Hitler og Margaret Thatcher var trænet i hypnose, de var begge to store talere og overtalte folk til at deltage i ting som jeg er overbevist om ikke var i deres bedste interesse. Efter min mening burde ikke alle englændere have ladet sig overbevise om at vi skulle tage til Falklandsøerne og føre krig. Og tyskerne burde ikke have ladet sig overbevise om at de skulle drage ud og slå folk ihjel under AndenVerdenskrig.

Eller tag kultlederne. Der er millioner af mennesker der står på gadehjørner verden over og sælger blomster og blade tolv timer om dagen fordi de tror Gud har sagt de skal. Samtidig med at deres ledere lever i luksus, angiveligt fordi de er de udvalgte. Der er tonsvis af religiøse sekter nu, ondartede, farlige psykologiske organisationer med meget yderliggående politiske programmer. Jeg tror at vi bør være meget forsigtige med disse mennesker.

Modsat kan man også sige at Jesus' og Gandhis talekunst var gennemsyret af den samme hypnotiske beskaffenhed. De brugte den til at prædike kærlighed, barmhjertighed og frihed med.

Hele forestillingen om at folk er totalt dumme og uansvarlige, generer mig, for det er de ikke. Der er visse elitære grupper der gerne vil tro - og have alle andre til at tro - at ingen er ansvarlige nok til at passe på sig selv. Men hvis vi fortsætter med at handle ud fra den tankegang, får vi efterhånden skabt et samfund hvor det bliver sandt.

Sådan tror jeg nu ikke det går. Jeg regner tværtimod med at det snart vil høre fortiden til at folk siger "Sådan er jeg". I stedet bliver det: "Sådan vælger jeg at være. I dag! I morgen vil jeg være en anden." Det er op til dig selv om du vil være geni eller åndelig oplyst, om du vil være rimelig doven og tilbagelænet, eller du ønsker at føre et liv i begejstring.

Dette er ikke at se livet i et lyserødt skær. Der er ingen fast mening med tilværelsen, udover de betydninger vi selv skaber. Derfor må vi skabe nogle betydninger der sætter os i stand til mere.

Ole Stig Andersen, 17. feb 1997
sitetæller

 

Home
Forsiden

 

BABEL

  >

PSYKOLOGI

  >

HYPNOSE

  >

Paul McKenna


FreeFind
© Ole Stig Andersen, 17 feb 1997, uploadet 21 aug 2003