Paradis

  <

ANMELDELSER


 

BABEL

 

Sprog og Identitet
Virkelighed og Tro

   

24 maj 2005

Boganmeldelse

Steen Estvad Petersen:

Drømmen om Paradis
- Islamisk Havekultur

Gyldendal, 2005
384 sider, rigt ill
Pris 369

Anmeldt af Ole Stig Andersen
i Danmarks Radio, P1Morgen, "Fagbogen", 24 maj 2005
Anmeldelsen kan høres her: (varighed 4'04)
Den kræver RealAudioPlayerForåret er i fuld gang, og det samme er havefolket. De kan måske finde inspiration i en ny bog om Islams sublime havekultur som Ole Stig Andersen her anmelder.
Vi taler ikke bare om Paradis, men om Paradisets Have, og dette forjættede sted, hvor de udvalgte i blandt os kommer hen efter døden, hvor alt er skønhed og idyl, og forfald og konflikter ikke findes, dette sted afbildes i alverdens religioner netop som en dejlig have.

Koranen fortæller at der flyder fire floder dér i Paradisets Have hvor Livets Træ står i midten. Dét er grundlaget for dén korsformede grundplan der genfindes i det ene fantastiske haveanlæg efter det andet i den islamiske verden. Magthavere har altid været tættere på Himlen og dens uophørlige luksus end andre dødelige, og islamiske fyrster har taget forskud på glæderne og ladet anlægge talrige jordiske udgaver af Paradis. De anlagde bl.a. disse haver som mellemstationer på deres stadige rejser rundt i riget. Nogle af haverne havde et enormt omfang. I midten stod herskerens ceremonielle telt, og rundt om skulle der være plads til de tusindvis af mennesker der altid altid var i hans følge. Haverne er for en stor del gået tabt i dag, men rester og ruiner der minder om fordums storhed ligger der stadig, og det samme gør nogle af haverne. Kun i Marokko er denne islamiske havekunst tilsyneladende stadig levende.

Arkitekt Steen Estvad Petersen har udgivet en vidunderlig bog om disse paradisiske haver. Han har rejst i det mauriske Spanien og Marokko, i Mellemøsten, Indien og Centralasien og besøgt have efter have. På næsten hver eneste side er der skønne fotos af haverne og deres bygninger med betagende proportioner og udsmykning, og der redegøres indgående for anlæggenes arkitektur og deres bygherrers historie. Det er lige ved at man kunne bruge den som guidebog på en rejse til fx Andalusien, hvis ikke det var fordi de næsten 400 sider ville veje for tungt i bagagen.

(Baggrundslyd: Rislende vand)

Det er ikke havernes blomster og træer der interesserer Estvad Petersen mest, det er deres bygninger og vand. Han beskriver de fantastiske qanats der graves under jorden med en svag hældning der fører det livgivende vand mange kilometer fra bjergene frem til de jordiske paradiser. Denne teknik er en oldpersisk opfindelse som siden spredte sig til resten af den islamiske verden og også ud over den. Under deres hærgen i 1200-talet lagde mongolerne store dele af disse qanat-systemer øde, haverne forsvandt og mange steder har ørkenen krævet Mellemøstens oaser tilbage.

Men dem der er tilbage, er stadig overdådige dejlige: Bogen vrimler med smukke fotos af vand der ligger blikstille eller med svage krusninger og som et levende spejl spejler de omgivende pragtbygninger, hvoraf det marmorhvide Taj Mahal, stormugulen Shah Cihans monument over sin elskede hustru, vel er det bedst kendte. Billede efter billede er der vand der rinder og pibler, vand der strømmer, vand der falder, vand der springer. Det perler og blinker, og plasker og klukker og risler, så man næsten kan høre det og mærke den velsignede kølighed vandet og planterne giver. Og ad kanaler med farvede kakler bliver vandet også ført ind i bygningerne, som derfor kan have små springvand midt i rummene. Og de havernes blomster og træer giver kølig skygge og duft og skønhed og sød frugt. Helt fantastisk er fx anlæggene med forsænkede haver, så man uden nogen anstrengelse kan plukke appelsiner af træerne. Og fuglene kvidrer løvet, og livet er godt.

Det er i sandhed paradisisk, og Steen Estvad Petersens bog er - om ikke paradisisk - så i hvert fald overjordisk smuk og fantasiæggende.


sitetæller

BABEL

>

ANMELDELSER

  >

Stalin


Kontakt

FreeFind
til top
© Ole Stig Andersen, 24 maj 2005