TV-Blade

  <

ANMELDELSER
MEDIER


 

BABEL

 

Sprog og Identitet
Virkelighed og Tro

   

sept 2003

Anmeldelse

Se&Hør, Billedbladet, Her&Nu, KigInd

Anmeldt sept 2003 af Ole Stig Andersen
i Danmarks Radio, P1 Morgen, "Fagbogen"

Fagbogen anmelder indimellem tidsskrifter og det er sådan ét vi får præsenteret i dag - eller rettere fire. De er blandt landets mest læste. Og mest udskældte. Ole Stig Andersen har læst Billedbladet, Se&Hør, Her&Nu og KigInd:
Hvis man vil se fjernsyn uden bare lade at stå til eller zappe rundt, kan man studere programmerne nærmere i hele fire ugeblade Billedbladet, Se&Hør, Her&Nu og KigInd. De er fagtidsskrifter der handler om hvad der kommer i fjernsynet i næste uge, og om de personer der optræder dér, de "kendte".

I farveholdning og layout er de fire blade ikke umiddelbart til at skelne fra hinanden. De har et massivt brug af knaldrødt og knaldgult og diverse påtrængende tekstfremhævelser. Der er ingen margen og layoten er ofte hektisk, collageagtig. Bladene efterlader det indtryk at her er meget forskelligt at læse og se.

Se&Hør og Billedbladet begyndte begge at udkomme lige før 2. Verdenskrig. KigInd og Her&Nu er kun nogle år gamle.

De har forskellige målgrupper. De to gamle blade, Se&Hør og Billedbladet henvender sig i højere grad til ældre mennesker. Der er næsten noget direkte "sat" over dem. De dækker et bredere stofområde, og her er der adskillige artikler der har mere end et par spalters tekst. De to nye blade, Her&Nu og KigInd derimod, er mere undgommelige eller i hvert fald mere pågående. De er også mere amerikanske.

Foruden en 40-50 sider med kanalernes programmer, og foromtaler, er bladenes ærinde kendte mennesker, eller rettere nyheder om kendte mennesker, eller rent ud sagt sladder om de kendte. Kendte mennesker er ikke hvem som helst kendte. Det er først og fremmest kongehusets medlemmer og fjernere slægtninge og venner. I anden række er det skuespillere og musikartister, i tredje tv-værter og i fjerde sportsfolk og deltagere i reality-programmer. Og så er det nærmest slut. Flere slags kendte er der stort set ikke. Måske en enkelt politiker, eller lottovinder.

Det er en almindelig kliche i radiokredse at radio er meget bedre end TV, fordi det overlades til lytteren at lave billederne selv. Men fjernsyn vækker følelser. Lige som andre aber er mennesker gearet til at være opmærksom på ansigtsudtryk, kropssprog, tonefald, både bevidst og ubevidst. Vi bedømmer umiddelbart og refleksmæssigt andre på den slags ting, og en person skal ikke have optrådt forfærdelig mange gange på TV-skærmen, før det ubevidste tror at der er tale om en bekendt. Vi får samme interesse i at have kendskab til personlige detaljer og tilbøjeligheder, som vi har i at vide den slags ting om vore andre nærmeste.

Hvad er det så bladene fortæller om de kendte? Det er først og fremmest nære ting, de grundlæggende menneskelige erfaringer og forhåbninger, om forelskelse, kærlighed og lykke, skænderi og forsoning, dating og ægteskab, børn, skilsmisse, ulykke, sygdom, død og begravelse, sorg, tøj, udseende. Den slags ting der berører enhver af os. De mindste dagligdags hændelser omtales, som prinsessen der får en sten i skoen, skuespilleren der fortæller hvordan han griller i sin have, Robinsondeltageren der har skåret sig.

I anden række handler det om de kendtes samvær med andre kendte, deres fester og premierer og velgørenhedsdarrangementer og promotions og rejser.

Og i tredje række er det beretninger om de kendtes velstand, som en anden én også godt kunne tænke sig. De flyver lige om på den anden side af jordkloden for at spise frokost, eller køber skattefrit en ny bil der ville koste os andre en lille million. Og to af bladene har i samme uge lejet en helikopter så de kan tage luftfotos af de kendtes luksusboliger.

Men der er også skadefryd. De kendte hånes når de falder af på den. Før var Kirstie Allie slank og flot, se hvor fed hun nu er blevet, og se her Halle Berry har store svedpletter under armene, hun skulle tage og bruge en deodorant, skulle hun!

Men alt i alt er det hele forbavsende positivt og opbyggeligt, Paprika Steen prøvede 13 gange at blive optaget på teaterskolen før det lykkedes, så bare klø på. Og disse blade deltager heller ikke i de kampagner der med mellemrum rettes mod diverse befolkningsgrupper. Her er der intet galt ved at være bøsse eller udlænding. Og ondskab i verden og Danmark skyldes ikke at visse kulturer eller folkeslag er onde eller tilbagestående, men at visse personer er det. Forbilledligt.

Det var Ole Stig Andersen der her anmeldte de fire uge-billed-TV-blade om de kendte: Her&Nu og KigInd udkommer om onsdagen og koster 13, hhv 14 kr, Billedbladet og Se&Hør om torsdagen og koster et par og tyve. Her&NU udgives af Egmont Magasiner, de tre andre af Aller Press.


sitetæller

BABEL

>

ANMELDELSER
MEDIER

  >

TV-Blade


Kontakt

FreeFind
til top
© Ole Stig Andersen, sept 2003