Vejret

  <

ZAP

  <

MEDIER


 

BABEL

 

Sprog og Identitet
Virkelighed og Tro

   

5 maj 1998

En ZAPPERS bekendelser 3

VEJR ZAP

En ZAPPERS Bekendelser

1. Zen Zap
2. "Klassikerens" Zap
3. Vejr Zap
4. Internetavis-Zapning
5. En Zapper giver op

Når man zapper rundt på sit fjernsyn ...... render man uophørligt ind i noget vejr.
Det er som om der bliver mere og mere vejr i fjernsynet jo mindre vejr der er omkring os.
Jo større byen bliver jo mere vi sidder lukket inde jo mere vejr på skærmen

Hvad skal vi mon med al det vejr?

Jeg er sikker på at fly og skibsfart, og sådan nogle der virkelig har brug for at vide hvordan vejret bliver, har adgang til meget mere nøjagtige og præcise vejrudsigter end dem de sender i fjernsynet.

Så set fra min fjernbetjening er Vejret en af TVs fornemste underholdningsgenrer. Underholdning med politisk mening og eksistentielt bid i.

Der er noget familjært og trygt over vejrudsigten. Den samler nationen. Her sidder jeg i København og bliver jævnligt holdt ajour med vejret hos min familje i NordJylland og på Bornholm.

Vejret kender ingen grænser. Men det gør politiske landkort. Og TVs vejr bevæger sig hen over politiske landkort. Det er den danske stat og dens grænser, Vejrudsigten fortæller os om, samfundet, som det kaldes, det vi alle sammen hører til.

Vejrudsigten er fast indslag i alverdens kaotiske nyheder, den afsluttende beroligende meddelelse om at vi hører til samme nationale fællesskab, og at der er styr på tingene.
Nu samles vi om vort fælles vejr og hvordan det bliver i de kommende dage.

Det er ikke bare vejret, der kan forudsiges, en af mine tyske kanaler kan også forudsige om vejret gør én forkølet, deprimeret eller erotisk opstemt i morgen. BioWetter, kalder de det.
De holder desværre også deres forudsigelser inden for den tyske nations grænser, selv om noget af Danmark er med på deres landkort.

Forudsigelser synes at være journalistikkens salt.
Især nyhedsudsendelserne er fulde af formodninger om hvad hændelser vil føre til, hvad der nok vil ske i morgen, og hvad den og den vil gøre.Det er en særlig eksperise at have sådanne formodninger i fjernsynet. Men vi kender det jo allesammen. De mange elendige film og underholdningsprogrammer overlever kun fordi vi selv sidder foran skærmen og giver dem liv med vores forudsigelser af hvad det næste bliver.

Vejrudsigten er forudsigelsen blandt forudsigelser. Den hviler ikke på samme vaklende grundlag som nyhededernes øvrige politiske forudsigelser. Meteorologien er en videnskab. Dens spådomme hviler på den sikreste viden, vor tid besidder.

Og så anvender TV-vejret den ypperste præsentationsteknologi. Her er hele apparatet sat i sving.

Det er en astronomisk mængde af løbende data fra utallige målestationer verden over og ude i verdensrummet.der bliver sammenfattet for os med levende landkort, som skyer og regn farer hen over, mens temperaturer bølger i bånd fra kolde blå grader til røde varme.

Det er en ærefrygtindgydende databehandling der skal til for at give os løbende vejrudsigter som kommenteret tegnefilm.

Vejret er en af underholdningsindustriens spydspidser, helt på højde med sporten og popmusikken som de steder i TV-fladen hvor der sprælles mest med mediets muligheder for billedmanipulation og præsentation af virtuelle verdener.

Derfor er vejrudsigten også en hyldest til vor tekniske kontrol over verden. Denne fantastiske NUHED. Verden overskuet fra satelitter i rummet, hele kloden på en gang, i letfattelig animation.

Vejrudsigten er en messe for Det Internationale Samfund, der besidder denne guddommelige teknologi, og en gang i mellem får vi præsenteret det helt store billede, hele verden. Fx når djævelen dukker op på scenen, de truende klimaforandringer fx..

Internationale kanaler som BBC World og CNN har noget mere vejr at tage af end Danmarks, og der kan man løbende følge hele verdens vejr.

Her jagtes optræk til katastrofer i hele verden. Det gælder om at forudsige ulykkerne før de sker.

Og når katastrofen så indtræffer, dukker den op i resten af nyhederne, med de samme TV-optagelser i alle kanaler, billeder af ødelæggelse, nød og elendighed efter en tornado i Florida, oversvømmelse i Bangla Desh, tørke i Sudan. Det er godt dramastof. Og trygt langt væk. Men alligevel en påmindelse om at naturen nok er forudsagt, men ikke fuldstændig tæmmet.

På den måde favner vejrudsigten vort globale politiske trossystem. Den fortæller at her er Danmark og her er trygt og overblik og kontrol. Og Danmark ligger i Europa som heller ikke er slemt Den øvrige verden byder på kaos og katastrofer. Her lurer den fremmede naturs og de fremmede kulturers utæmmede, farlige kræfter.

Alt er således på rette plads.


sitetæller

 

Home
Forsiden

 

BABEL

  >

MEDIER

  >

ZAP

  >

Vejret


Kontakt

FreeFind

 

til top
© Ole Stig Andersen 1998 (uploadet 2002)