Zen

  <

ZAP

  <

MEDIER


 

BABEL

 

Sprog og Identitet
Virkelighed og Tro

   

18 apr 1998

En ZAPPERS bekendelser 1

ZEN ZAP

Hør her

En ZAPPERS Bekendelser

1. Zen Zap
2. "Klassikerens" Zap
3. Vejr Zap
4. Internetavis-Zapning
5. En Zapper giver op

DET HÆVDES at efter udbredelsen af kombinationen: mange TV-kanaler og en fjernbetjening, er det under halvdelen af amerikanske børn under 15, der nogensinde har set en eneste udsendelse fra ende til anden. Om det nu virkelig kan stå så galt til - som nogle sikkert ville udtrykke det - eller ej, får stå hen, men historien illustrerer hvordan det nye medielandskab ændrer selve værkets funktion.

ZAPNING anses ofte af udenforstående for et neurotisk træk, en personlighedsbrist. Dén anskuelse deles endda af nogle af zappekunstens egne udøvere. Men de første skridt ud i zapperiet, har mange af os såmænd blot taget for at slippe bort fra alt det uinteressante og direkte elendige, TV synes så fuld af. Og med lidt træning vil man opdage at zapning er noget kvalitativt andet end at se fjernsyn, at se en udsendelse fra start til slut. Med zapningen omskabes TV til et helt andet medie. Zappere benytter hellere lejligheden til selv at finde smukkere billeder og interessantere beretninger, end de følger en historie som en anden har fundet på, fra start til slut. Produceren, forfatteren, instruktøren, tilrettelæggeren træder i baggrunden. Skaberen mister kontrollen over værket, grænserne mellem skaberen og nyderen udviskes. Zapperen forfatter sin egen beretning og billedverden foran skærmen, stykket sammen af stumper fra helt forskellige hensigter.

William S. Burroughs vandt i sin tid litterær berømmelse på at klippe egne og andres tekster i stykker og sætte dem sammen i tilfældig orden. Hans kunstart er nu blevet folkeeje. Med zapperen i hånden kan vi selv lade vore tilfældige indskydelser forme det forløb vi vil se. Zapningen er et individuelt anarkistisk kunstnerisk oprør, ikke mod TV, men mod TVs tilrettelagte og kontrollerede strøm af beretninger.

KONTROLLANTERNE har fundet et snedigt modtræk. Det går i al sin enkelhed ud på at de zapper for os. Nyheder, reklamer, underholdning holder sig kun et øjeblik ved noget, lidt af det og lidt af det, og nu til noget helt andet. Men den omsiggribende rappe stil og dramatiserende fortælleteknik er bondefangeri og tomme kalorier. Zapning pr stedfortræder kan sjældent hamle op med det virkelige liv foran skærmen. En zapper skriver selv sit manuskript med de forhåndenværende søm.

EN ANDEN MÅDE at vægre sig mod kontrollen på, er naturligvis at kigge efter i TV-programmet og så udvælge sig dét man vil se. Underforstået: Nøjes med at se. Som at gå i biografen derhjemme. Sådan gør en hardcore zapper sjældent. Der er ingen grund til at vi-de på forhånd hvad der kommer, tværtimod. Desværre har stationerne luret os, så de sender mere og mere reklame for deres kommende udsendelser. Men så meget desto mere grund til at zappe væk.

Man skulle måske tro at power-zappere kunne være ligeglade med hvilken orden stationerne ligger i, men sådan er det slet ikke. Jeg er fx interesseret i verdens mangfoldighed og tilstand rundt omkring og har anbragt kanalerne derefter. Så jeg har DR1 på zapperens 1-tast, dernæst DR2, TV2 og de øvrige skandinaviske public service kanaler deropad. Og så de udenlandske nyhedskanaler fra BBC World på 0, CNN på 31 og videre ned til de tyske. Mellem de to grupper ligger så de eksotiske kanaler, italiensk, arabisk og tyrkisk tv fx, og alt affaldet, TV3, Kanal Danmark, Københavnerkanalen. MTV, EuroSport mm. Det er også værd at tage hensyn til lydstyrken. Hver gang man fx kommer forbi Kanal Danmark, må man hurtigt videre eller skrue ned for lyden i en fart.

NÅR MAN HAR placeret stationerne i forhold til sine interesser er man klar til forfine sin teknik, at gøre sin zapning mere glidende. Dels er der almindelig zapning, hvor man pendulerer omkring 0 og søger i sine foretrukne kanaler, og så er der uret rundt, hvor man tjekker det hele ud. En rutineret zapper kan nemt løbe 30 kanaler igennem på 15 sekunder. Hvis ellers man har en ordentlig fjernbetjening. Sonys er en del bedre end Philips, fx. Tasterne på Sonys fjernbetjening bevæger sig meget lettere, så de kan betjenes med et minimum af anstrengelse. Det skulle også mindske risikoen for at man belaster pegefingeren og udvikler musefinger!

NÅR MAN behersker sin powerzapning, er tiden inde til metazapning. I stedet for ærgerlig at zappe videre i en forgæves jagt på kvalitet, kan man betragte det hele som en sær rejse i en fremmed, mærkelig kultur, og så finder man pludselig sig selv i færd med nysgerrigt at studere de indfødte i denne virtuelle verden, reklamerne fx. Ved normalzapning er den slags reklamer, der kører dag ud og dag ind, en vederstyggelighed man skal forbi i en fart, men ved metazap-ning kan man dvæle over dette absurde, og man kan med fred i sindet fordybe sig i reklamernes ligegyldige koreografi og libretto.
Sådan er det også med andre ting, man plejer at undgå. Fx finder jeg sport uendelig kedsommelig, fordi jeg ude af stand til at mene noget om det er Danmark eller Uganda der burde vinde. Og så er der kun den fysiske udfoldelse tilbage at se på. En slags ballet, nærmest. Og i mine øjne normalt lige så kedeligt. Men når jeg metazapper, kan jeg tåle adskillige minutter af en fodboldkamp, en interview med en kendt person eller en gudstjeneste. Man bliver mild med zapningen.

ZAPNINGEN er således også en åndelig udfordring. Som novice lægger man bare ud med fortvivlet at prøve at undgå al det meget junk, men på et højere niveau modnes man og lærer at forlige sig med verden som den er, og med fred i sindet betragte noget så tilsyneladende interesseløst som lørdagsunderholdning, TV-Avisen, Tour de France, musikprogrammer, morgen-tv, spørgeprogrammer, talkshows, sæbeoperaer, actionserier og morsomme serier. Og få noget ud af det.

Zapning kan udvikles til en sublim kunst, en måde at gå i trance på, og den giver adgang til forbløffende opdagelser om sindets kraft. Gammeldags fjernsynskigning er en kollektiv trance, alle i stuen sidder fortryllet af samme hallucination. Zapningen derimod er en individuel trance. Det er derfor det kan være en pest at følge andre menneskers zapning. Det er en meget personlig kunstart.

Zapning kan måske også være en fortabelsens vej, men for dem der slipper helskindet igennem er det også en vej til stor indsigt og dyb sjælefred.


sitetæller

 

Home
Forsiden

 

BABEL

  >

MEDIER

  >

ZAP

  >

Zen


Kontakt

FreeFind

 

til top
© Ole Stig Andersen 1998 (uploadet 2002)