Mysterier

  <

ANMELDELSER
PSYKOLOGI


 

BABEL

 

Sprog og Identitet
Virkelighed og Tro

   

6 juli 2005

Boganmeldelse

Klaus Aarsleff:

Mysterier fra det Ubevidste
- På rejse i det ukendte

Dingbat, 2005
192 sider, farveill + DVD

Anmeldt af Ole Stig Andersen
sendt i Danmarks Radio, P1Morgen, "Fagbogen", 6 juli 2005

De løbende nyheder består for en stor del af forudsigelser af hvad denne eller hin nu vil gøre, hvad der nu vil ske. Og vi planlægger hvad vi vil foretage os på grundlag af forudsigelser. Forudsigelser optager mennesker meget og nogle gange går de endda i opfyldelse. For nogle forudsigelser er mere forudsigelige end andre. Hvem har ikke været ude for at tænke på en person, som derpå ringede. Forudsigelse? Mere mellem himmel og jord?
Vores anmelder, Ole Stig Andersen, har kigget på en af de mange bøger der behandler det mystiske, det overnaturlige, det uforudsigelige.

I 1898 skrev en amerikansk forfatter en bog der i uhyggelig grad synes at foregribe Titanics forlis 14 år senere. I Morgan Robertsons roman sejler et stort passagerskib - som hedder Titan - en aprilnat på et isbjerg under sin jomfrusejlads over Atlanterhavet og synker med hovedparten af sine passagerer. I hver detalje som Titanic! Og skibet i romanen er 800 fod langt og Titanic 882, og Robertsons skib vejede 70.000 tons, Titanic 66.000, og begge skibe blev drevet frem af tre skruer der gav dem en topfart på 25 knob. Og begge skibe havde alt for få redningsbåde med, da de jo var synkefrie. Og endelig - rederiet hed "White Star", både i Robertsons bog og for virkelighedens Titanic 14 år efter.

Hvordan skal man forklare sådan noget? Det er jo svært at forlige sig med tanken om at Robertson på en eller anden måde skulle have kunnet forudse Titanics forlis. Måske fik han mystiske inspirationer om det gennem rumtids-kontinuet? Og hvis forudsigelser har nogen mening, indebærer de at fremtiden på en eller anden måde allerede er bestemt, og hvad så med min frie vilje?

Der er selvfølgelig også den triste mulighed at historien bare ikke passer. Verden vrimler med falske historier.

Jeg har læst Titanic-bertningen i Klaus Aarsleffs nye bog: Mysterier fra det overnaturlige" som forlagets Dingbat beskriver som "En underholdende karrusseltur i mystikkens verden". Og det er en meget rimelig katakteristik.

Der er drømme der går i opfyldelse, dyr der forudsiger jordskælv og andre katatrofer, faraos forbandelse og voodoo, ånder, spøgelser og poltergejster, telekinese, telepati, folk der pludselig går op i flammer og folk der kan gå på gløder, mennesker der kan levitere, altså hæve sig op i luften, katte og hunde der kan finde derers herre over tusinder af kilometer. Eller parapsykologisk arkæologi. Der er nogle hårrejsende historier om arkæologer der får hjælp af et spøgelse til at finde gamle kirkeruiner England, og ved en udgravning i Arizona kan et åndeligt medie på mange kilolometers afstand udpege det bedste udgravningssted OG fortælle hvad arkæologerne vil finde, lag for lag, helt ned til for 100.000 år siden.

Og sådan går det, over stok og sten gennem bogens 20 kapitler, med den ene tildragelse efter den anden der allesammen har det til fælles at de strider mod almindelig sund fornuft. Og det er ret underholdende, synes jeg, lige noget for sommerens hængekøje. Og der er masser af billeder, farver og sort/hvid, nye og gamle.

Nogle af Aarsleffs mysterier er dog temmelig tynde, som fx når en "mystisk jungledrik afslører livets kode", en historie der viser sig at dække over at en indiansk shaman under påvirkning af stoffet ayahuasca havde udført en tegning der med temmelig meget god vilje kan siges at ligne dna-molekylets struktur.

Der er en lang tradition for den slags samleværker. Arthur C Clarkes berømte TVserie om verdens mysterier sendes vist stadig med mellemrum på kanaler som Discovery, og genrens grand old man, Charles Forte, tilbragte hele sit liv med at indsamle besynderlige tildragelser som fx den dag i Messina hvor der regnede frøer ned fra himlen, og der er folk der i dag, mange år efter hans død, fortsætter hans arbejde, som er blevet så meget mere omfattende efter Internettets ankomst. Og mængden af kendte hændelser der unddrager sig almindelige forklaringer, vokser astronomisk, selv om også mange bedrag bliver afsløret undervejs.

Klaus Aarsleff er den rette til at fortælle et lille udvalg af disse mystiske, urimelige, bizarre og overnaturlige beretninger fra grænseområdet mellem reportage, legende, vandrehistorie og science fiction. Bogens liste over hans tidligere udgivelser omfatter en snes titler med ordet mystik i. Han har selv rejst verden tynd og opsøgt og set nogle af de omtalte mysterier, og i dag arrangerer han specialrejser til kultur- og mysteriesteder over hele verden.

Ud over at underholde har bogen også et budskab, nemlig det klassiske at "der er mere mellem himmel og jord" eller "verden er større og forunderligere end vi forstår". Et godt stykke undervejs i beretningen er han kun moderat troende, både på videnskabens verden og mystikkens forklaringer. Men i bogens sidste kapitler lægger han mere og mere op til hvad man kunne kalde åndelige konklusioner, bl a via en rundtur i fysikkens forunderlige verdensbilleder, og i ægte New Age termer tilbyder han endda en slags overordnet forklaring på forudsigelserne og de andre mysterier: "Måske er de enkelte jeg'er en del af et større jeg uden for tid og rum, som har adgang til alt muligt, og som jeget synker tilbage i ved døden."

Det kan være, men bogen er meget fornøjelig læsning alligevel, fuld af gode anekdoter man kan ryste andres fornuft med.


sitetæller

BABEL

>

ANMELDELSER
PSYKOLOGI

  >

Ethnologue


Kontakt

FreeFind
til top
© Ole Stig Andersen, 6 juli 2005