Anna Politkovskaja

  <

ANMELDELSER
RUSLAND


 

BABEL

 

Sprog og Identitet
Virkelighed og Tro

   

11 mar 2005

Boganmeldelse

Anna Politkovskaja:

Putins Rusland
- når magt korrumperer

Høst & søn, 2005
oversat fra engelsk af Jan Hansen
384 sider

Anmeldt af Ole Stig Andersen
i Danmarks Radio, P1Morgen, "Fagbogen", 11 mar 2005
Anmeldelsen kan høres her:
Den varer ca 5 minutter og kræver RealAudioPlayerUnder præsident Putin og det hemmelige politis ledelse er Rusland på vej tilbage mod et tyrannisk, stagnerende samfund, modelleret over Sovjettiden. Det er påstanden i den verdensberømte rusisske undersøgende journalist Anna Politkovskajas bog Putins Rusland, som udkommer på dansk i dag. Den anmeldes af Ole Stig Andersen.
Nogle mennesker er helt usædvanligt modige. Sådan et menneske er den russiske journalist Anna Politkovskaja.

For et års tid siden ledsagede jeg hende til en konference i Århus, og tog mod til mig og spurgte, med undskyldning, selvfølgelig, hvordan det kunne gå til at hun stadig var i live. Hun smilede og trak på skuldrene og sagde: "Jeg er forsigtig".

Men ikke altid forsigtig nok. På vej til at dække den frygtelige gidseltagning på en skole i NordOssetien, tillod hun sig at drikke en kop te på flyet og blev syg kort efter. Hospitalet sagde hun var blevet forgiftet. Det blev vicechefredaktøren på hendes avis, Novaja Gazeta, også. Han døde af det. Hun har modtaget utallige dødstrusler, og i en periode måtte hun forlade Rusland og bo i udlandet, af hensyn til sine børns sikkerhed.

Men det er slet ikke det hendes bog handler om. Det er ikke dens ærinde at fortælle om Politkovskaja selv, selv om journalisters arbejdsvilkår og den tiltagende indskrænkning af ytringsfriheden i Rusland også er ét af dens emner.

I Putins Rusland giver Politkovskaja et billede af almindelige, jævne russeres livsvilkår og de katastrofale konsekvenser Putin-regeringens hastige tilbagevenden til Sovjtetiden og dens løgne, centralisering og manglende folkelige kontrol med statens udgifter og opførsel. Og ikke bare løgne, men tortur, terror og drab, som i hendes beretninger fra Kaukasus, fra skole nr 1 i Beslan og fra retssagen mod voldtægtmanden og morderen, oberst Budanov.

Og det er ikke bare i Kaukasus. Den beretning der måske gjorde mest indtryk på mig var fortællingen om samarbejdet mellem guvernøren og den lokale mafiaboss i Jeltsins gamle højborg, Jekaterinburg om at overtage lokale virksomheder med væbnet magt.

Eller beretningen om hendes tidligere underbo, Tanja, en fattig fortabt ingeniør, som hun møder flere år efter, og nu er hun succesrig, nyrig forretningskvinde med den rigtige omgangskreds, og medlem af bystyret er hun også blevet og støtter ivrigt Putin. Hun bliver chokeret over Politkovskajas beretning da hun læser den: Det er jo sandt altsammen!, udbryder hun vantro. Hun forbyder at den udkommer på russisk, men i udlandet er det OK.

Og der er beretninger fra egne af Rusland vi næsten aldrig hører om i medierne, Kamtjatka, Bajkal, og fattigdommen er enorm, overgrebene groteske.

Der er også beretninger som vi HAR hørt, fordi Anna Politkovskaja er en af verdens mest ansete undersøgende journalister, så agtet at hun blev bedt om at mægle under gidseltagningen i Nord-Ost-teatret, og den beretning har alverdens aviser trykt.

I det hele taget trykkes hendes artikler i betydeligt omfang i Vesten, og hun har modtaget en lang række priser i forskellige lande. I Danmark modtog hun Fredsfondens pris sidste år. Derimod er bogen slet ikke udgivet på russsisk, og der er heller ikke udsigt til at den bliver. Den danske udgave er endda oversat fra engelsk, selv om Politkovskajas russiske manuskript trods alt er grundlaget.

Som ret og rimeligt er, fylder krigen i Tjetjenien en del i bogen. Den krig er ikke bare ødelæggende økonomisk, socialt og moralsk i Tjetjenien, men også i Rusland. Og Politkovskajas første berømmelse skyldtes netop hendes reportager fra et krigsødelagt og fornedret Tjetjenien, som hun foretog i forklædning.

Hun giver også den helt indlysende forklaring på hvorfor krigen i Tjetjenien bliver ved og ved: Der er folk på begge sider der tjener fedt på krigen. Især hendes beskrivelse af den russisk indsatte vicepræsident, Ramzan Kadyrov, der med sine 27 år og sin 5.000 mand store private hær hærger Tjetjenien uhæmmet, og nærmest optræder som en af Saddam Husseins sønner.

Hun beskriver mishandlingen af rekrutter i det russiske militær, meningsløsheden og udsigtsløsheden i et Rusland der med stadig større hast synker tilbage i Sovjetunionens fascistiske statsorden.

Hendes foragt for den tidligere spion Vladimir Putin og de krigsforbrydelser og forbrydelser mod det russiske folk han og hans kreds af gamle bekendte fra KGB, velsagtens verdens blodigste statsterrororganisation nogen sinde, hendes foragt for denne lille gestapo-type er næsten FOR overvældende.

Anna Politkovskaja afviser også selv at være analytiker: "Jeg lever i nuet og skriver blot om det jeg ser", lyder en slags programerklæring hun fremsætter i sit forord.

Anna Politkovskajas bog om Putins Rusland er en lammende kritik af det tiltagende tyranni i Rusland, og en skræmmende blotlægning af den vej vores store nabo i Øst nu går, efter et tiår med noget der kunne ligne demokrati. Der er en dybt pessimistisk tone i hele bogen, ikke kynisk, men dybt pessismistisk.

Men midt i al elendigheden er bogen samtidig i sig selv et opmuntrende tegn. Ruslands demokratiske og humanistiske stemme er ikke forstummet, viser den, der er stadig ansatser til et civilsamfund, et civiliseret samfund trods et Rusland styret af det hemmelige politi og anden organiseret kriminalitet.

Anna Politkovskaja er en af dette demokratiske Ruslands frygtløse stemmer. Hun taler med stor moralsk autoritet.


sitetæller

BABEL

>

ANMELDELSER
RUSLAND

  >

Politkovskaja


Kontakt

FreeFind
til top
© Ole Stig Andersen, 11 mar 2005