Loch Ness Uhyret

  <

MEDIER
RELIGION

  <

SKOTLAND


 

BABEL

 

Sprog og Identitet
Virkelighed og Tro

   

aug 1999

EN UHYRLIG HISTORIE

Loch Ness Uhyret Hør
Radiodokumentaren
om Loch Ness Uhyret
her

Sendt første gang 31 aug 1999
Danmarks Radio, P1-dokumentar
Den varer ca 55 minutter
Udsendelsens musik
(Martin Bullard: Loch Ness Enigmas)
er desværre fjernet, af copyrightgrunde
Tilrettelæggelse: Ole Stig Andersen
Teknik: Jesper Tholl

FOREDRAG om LOCH NESS UHYRET
Hvordan Loch Ness myten blev skabt. Kronologi
Loch Ness Uhyrets Sang
Tilbage til Skotland
Ved Loch Ness søens bredder kan man købe alle mulige former for Nessie souvenirs: T-shirts, plastikfigurer, klistermærker, nøgleringe og krammedyr i alle størrelser og med mange forskellige udseender. Og lige så talrige som udvalget af souvenirs er mængden af historier. Samlet findes der langt over 1.000 dokumenterede iagttagelser af et usædvanligt stort væsen i den skotske sø Loch Ness.

Nessie blev verdenskendt i 1930erne. Og siden har en blomstrende velkomstindustri taget sig godt af de tilrejsende. Udstillingscentret i landsbyen Drumnadrochit på Loch Ness' nordside har henved 100.000 besøgende årligt.

Dét folk har set ude i søen, har de beskrevet meget forskelligt. Uhyret har forandret sig gennem historien. Der er næsten modeskift i iagttagelserne.

De fleste souvenirNessier ligner et dyr fra børneTV, nærmest en øgleudgave af Kyllings Bamse. De er grønne, har krokodilleagtigt hoved og savtakker ned langs ryggen, som ender i en hale med trekant. Nessie er klart en drage. Men en familjevenlig én. Far, mor og barn.

En anden forklædning er søslangens. Mange mennesker har set hvordan noget bugtede sig ude i vandet, med to-tre pukler, slangeagtigt. Eller næsten. For op-ned-bølgebevægelsen er karakteristisk for pattedyr, som fx oddere, mens slanger og andre krybdyr bugter sig fra side til side.

Godmodige drager og venlige søslanger er moderne billeder af Nessie. Men i gamle dage fortalte folk også om farlige væsner i søen, ofte syntes man uhyret lignede en hest.

Billederne

UHYRLIGE LINKS
om Nessie, Lochness, Loch Ness Monstret

 • The Official Loch Ness Monster Exhibition har sin hjemmeside på lochness.co.uk/
 • Der er et web-kamera, hvor man selv kan kigge efter Nessie. lochness.scotland.net
 • En stor samling links til Nessie og andre fabeldyr findes på: nessie.co.uk/
 • Udyret i den svenske Storsjö har sin hjemmeside på storsjoodjuret.jamtland.se

  BØGER

 • Den grundigste gennemgang af Nessie-observationerne er Steuart Campbell: The Loch Ness Monster. The Evidence, (Aberdeen University Press 1990).
 • På dansk findes der en detaljeret og underholdende bog om Loch Ness, både uhyret, søen og egnen:
  Palle Vibe: På sporet af Loch Ness Uhyret (Lademann, København 1992).
 • Loch Ness Uhyret"Kirurgens foto" er et af de allerførste og stadig det berømteste af alle Nessie-portrætter. Og han har netop fanget uhyret lige da det stikker sit hesteagtige hoved op af vandet. Desværre har kirurgen fornylig også, kort før sin død, tilstået at hans billede var arrangeret, et falskneri. Og det samme er samtlige andre TYDELIGE fotos af uhyret. Derimod findes der en bunke mindre tydelige billeder der måske, måske ikke, viser uhyret.

  Skeptikere har brugt megen energi på at vise at de sære ting der er fotograferet på søen - næsten allesammen taget i blikstille vejr, "Nessie-vejr" - kan have en simpel, naturlig forklaring. Fx kan det vise sig at søslangens pukler ER oddere der leger i vandet, eller bare kølvandet fra en båd, der sagtens selv kan være ude af syne når bølgerne ses. Eller måske er det en træstamme, der endda under bestemte strømforhold kan bevæge sig mod vindretningen. Eller bare en kæmpefisk. Det seneste bud i den retning er at der er tale om en stor stør.

  Den sidste dinosaur

  Den populæreste forestilling er at Nessie er en plesiosaur, en svaneøgle der på en eller anden måde har overlevet udryddelsen af dinosaurerne for 65 millioner år siden. Uden for udstillingen i Drumnadrochit er der lavet en lille dam, og ude i den flyder der en kæmpe plastiksvaneøgle, der endda kan dreje hovedet og den lange hals engang imellem. Det er efter sigende den mest fotograferede genstand i hele Loch Ness-området, hvordan man nu ellers regner den slags ud.

  Traditionen med den lange hals stammer fra en Mr Spicer i 1934. En måned før han som den første så en langhalset Nessie, havde han været inde og se den nye film King Kong, hvor der optræder kæmpende fortidsøgler. I filmen er de på land. Det var Mr Spicers uhyre også. Men senere krøb det tilbage i søen, men bevarede så sin lange hals og den forhistoriske tradition.

  Videnskabelige undersøgelser

  Selv om der er blevet afsløret mange svindlere der har bidraget til Nessie-underholdningen, så er der alligevel enighed om at langt de fleste af de hundredevis af mennesker der mener at have set Nessie, er ærlige og oprigtige.

  Loch Ness og dens uhyre været udsat for en intens videnskabelig udforskning. Den er blevet overvåget med alle tænkelige teknikker. Der findes omdiskuterede målinger med undervandsfilm, sonar og ekkolodspejlinger af usædvanlige og uforklarlige genstande. Der har endda flere gange været ubåde nede i søen. I 70erne og 80erne var der rigtig gang i den teknologiske Nessieforskning, så det var faktisk den seriøse forskning der gav billeder og stof til mediernes årlige agurkehistorier om Nessie.

  Loch Ness er bare en 40 km lang og et par km bred, men den er så dyb at den indeholder mere vand end samtlige søer i England og Wales tilsammen. Den enorme mængde vand har næsten samme temperatur året rundt. Om sommeren er den iskold, om vinteren fryser den ikke til. Og så kan man ikke se en hånd for sig i søen, den er helt fuld af tørvesmuld der er vasket ned fra bjergene. Der er næsten ingen fisk, kun en 20 tons ialt, langt fra nok til at holde en bestand af svaneøgler i live.

  Intet håndfast har man altså fundet, kun flygtige skygger. Måske er det slet ikke et dyr?

  Nessie spiritualister

  En skole af Nessie-entusiaster mener der er noget overnaturligt, noget spirituelt eller kosmisk over det hele, fx er der dem der er sikre på at der ligger en ufo nede på bunden af den dybe sø og emanerer stråling og syner.

  Uanset om der nu er et eller andet stort og mærkeligt i søen eller ej, så har historien om Nessie gjort Loch Ness til et af verdens bedst kendte turistmål. Overalt i verden har folk hørt om Loch Ness Uhyret, og selv om den videnskabelige begejstring for dyret er faldet noget i de senere år, så ser turistindustrien en strålende fremtid i møde. Som mediekonsulenten William Cameron siger:

  "Det gør ingen forskel. Nu kommer folk for at se uhyret. Hvis det viser sig der ikke er noget uhyre, så fortsætter de med at komme, for at se det sted hvor folk engang troede der var et uhyre."


  Ole Stig Andersen
  DR-P1s månedsblad Emil, tillæg til Weekendavisen, 26 aug 1999


  sitetæller

  BABEL

  >

  SKOTLAND

  >

  Nessie


  Kontakt

  FreeFind
  til top
  © Ole Stig Andersen, 26 aug 1999 (uploadet 2 dec 2000, rev 13 sep 2002)