Indvandrere (Stem sort) 
- forrige kapitel

INDVANDRERNE OG KOMMUNEVALGET 1989 -   1

Indvandrere (Stem sort) 
- naeste kapitel

LILLE DANMARK

I Tyrkiet, midt inde på den anatolske højslette, en kilometer over havets overflade, ligger Lille Danmark.

Lille Danmark er ikke så kendt her i vort lille land som så mange andre steder rundt omkring i den store verden hvor man har en særlig tæt tilknytning til Danmark. Mange af os har hørt om Solvang i Californien, hvor der den dag i dag udkommer aviser på dansk, udgivet af efterkommere af de danskere der udvandrede til USA omkring århundredeskiftet. Over en kvart million var de. Og det glæder os selvfølgelig at de hverken har glemt det danske sprog eller den danske kultur, og vi fejrer det hvert år i Rebild Bakker ved Ålborg.

I den danske udvandrerby Tres Arroyes i Argentina kan borgmesteren efter tre-fire generationer af danskere i området stadig tale et udmærket fynsk, præcis som vor mor lavede det. De argentinske myndigheder regner med en dansksproglig minoritet i landet på omkring 50.000 mennesker.

Også i vor tid søger danskere ud. På Solkysten tager venlige spaniere sig af op mod 25.000 danskere der er udvandret til mere sol og mindre udgifter. Og også i Canada, Australien og New Zealand vil der langt ind i næste århundrede være mange mennesker der taler dansk og kniber en tåre ved synet af Dannebrog.

Men at der også ligger et Lille Danmark i Tyrkiet, det er der ikke mange der ved. Ikke desto mindre er det sandt. Blot drejer det sig her ikke om udvandrede danskere der har bevaret deres kærlighed til det danske sprog og den danske kultur og anstrengt sig for at holde kontakten med det Danmark deres forældre og bedsteforældre og oldeforældre forlod, ved lige.

Tværtimod. Her er det udlændinge det drejer sig om. Et stykke over 15.000 personer, altså noget i retning af en sjettedel af alle udlændinge der ikke er fra Norden eller EF, har deres rod her i Lille Danmark, et par snese små, støvede kurdiske landsbyer, beliggende mellem Tyrkiets hovedstad, Ankara, og storbyen Konya en tre hundrede kilometer længere sydpå.

De bor nu i Danmark og har - i modsætning til hvad familjesammenføringshetzerne forsøger at bilde befolkningen ind - måttet efterlade slægt og venner her på den anatolske højslette, og der er derfor en livlig trafik og forbindelse mellem Danmark og dette område.

Hernede er dansk det dominerende fremmedsprog, hvad enhver der har besøgt egnen vil kunne bekræfte. Og det er der efterhånden mange der har. I 1989 alene har mere end 100.000 danske turister været på ferie i Tyrkiet, og sommerhalvåret igennem er der en veritabel valfart af danskere til Lille Danmark, folk der vil se hvor de danske kurdere kommer fra.

Og i Lille Danmark bliver vi danskere godt modtaget. Den traditionelle kurdiske gæstfrihed gør sit, men desuden er Danmark et særdeles højt agtet og respekteret land her. Her kan du ikke gå på gaden i fem minutter, før der er nogen der har genkendt hvor du kommer fra, indledt en samtale med dig på mere eller mindre flydende dansk og spurgt om nyt hjemmefra, altså fra Danmark, og inviteret dig hjem på besøg og middag og overnatning i flere dage, hvis du ellers magter al den gæstfrihed.

Her kan man ikke møde nogen på gaden der ikke har slægtninge eller bekendte der bor eller har boet i Danmark. Her er folk der kan huske deres personnummer, selv om det er 15 år siden de boede i Danmark. I sommerhalvåret er der busforbindelse mellem området og København flere gange om ugen. Markerne høstes med mejetærskere der er købt i Roskilde. Uden for husene holder der biler med danske nummerplader; de tilhører danske kurdere der er på besøg i den landsby i Tyrkiet som de selv eller deres forældre engang kom fra. Inde i husene er en del af interiøret medbragt hele den lange vej fra Bilka i Hundige og det er Irma-kaffe der skænkes op til den besøgende. Selv blandt folk der aldrig har været i Danmark kan man træffe nogle der kan noget dansk.

Fra dette lille område der vel alt i alt er på størrelse med Lolland, stammer 4 af de 7 indvandrere der blev indvalgt ved kommunal- og amtsrådsvalget i 1985. Og en lille tredjedel af de 79 der stiller op denne gang, i 1989, ligeså.

Her er forbindelserne til Danmark talrige, mangeartede, snævre og hjertelige.

Her elskes Danmark og danskerne. For den gæstfrihed vi har udvist, for vores menneskelighed, og for vores demokratiske traditioner, kort sagt for vores danskhed, som denne lille bog er et beskedent indlæg til forsvar for.

Indvandrere (Stem sort) 
- forrige kapitel Indvandrere (Stem sort) 
- naeste kapitel


Ole Stig Andersen

STEM SORT!

INDVANDRERNE OG KOMMUNEVALGET

(1989)

Forside
Forord
1 Lille Danmark
2 Hvordan Indvandrerne fik Valgret i Danmark
3 Folkestyret Udvides
4 Hvor Mange Udlændinge Er her?
5 Indvandrernes Organisering
6 Indvandrerkandidaterne
7 Indvandrerlisterne
8 Indvandrerlisternes Politik
9 Partiernes Indvandrerpolitik
10 Dansk for Voksne Indvandrere og Passiviseringen af Flygtningene

Indvandrere (Stem sort) 
- logo Babel
Lille Danmark
Stem sort 1
Indvandrere BABEL

powered by FreeFind
BABEL
Indvandrere (Stem sort) 
- sitetæller
siden 1 jan 2000
Lille Danmark

siden 17 juli 00
Indvandrere (Stem sort) - til top