Usman Fersaouli

  <

TJETJENIEN
RUSLAND


 

BABEL

 

Sprog og Identitet
Virkelighed og Tro

   

31 aug 2005

Interview med Tjetjeniens udenrigsminister, Ousman Ferzaouli

'Verden er fuldstændig ligeglad med Tjetjenien'

Usman Fersauli, udenrigsminister i den tjetjenske befrielsesregering, forsvarer den politiske alliance med terrorlederen Sjamil Basajev med ordene: "Du må forstå, at krigen nu er gået ind i sit sjette år - og verden er fuldstændig ligeglad med Tjetjenien."
Akhmed Zakajev, Ousman Ferzaouli og Ruslan Khasbulatov (med piben)
under den Tjetjenske Verdenskongres i København, oktober 2002.
Usman Fersauli, tjetjensk politiker og bosat i Danmark på tiende år, er nyudnævnt udenrigsminister i Tjetjeniens befrielsesregering. I denne samtale med Information forklarer han sin og moderate tjetjeneres accept af, at terrorlederen Shamil Basaev er blevet viceministerpræsident.

    - Til lykke med udnævnelsen.
    "Jo ... tak."
    - Du trækker på det - der er måske ingen grund til lykønskninger?
    "Der meget at være ked af."
    - Sadulajev har jo også udnævnt Basajev. Er det en god idé?
    "Nej, selvfølgelig er det ikke nogen god idé."
    - Alligevel accepterer du at blive regeringens udenrigsminister?
    "Vi har haft mange drøftelser gennem de seneste måneder om den sag. Og vi endte med at sætte visse betingelser for Sadullajevs udnævnelser af regeringens medlemmer."
    - Hvilke?
    "At ingen i den nye regering må være involveret i nogen form for terrorisme."
    - Bortset fra Basajev?
    "... Ja, le du bare hånligt, men hør nu hvad jeg siger! Sadullaev og hans folk accepterede vores betingelser, og vi opstillede et fælles politisk program - og så til min, Sakajevs og andres store overraskelse offentliggjorde Sadullajev for fem dage siden sin ministerliste med hr. Basajev som viceministerpræsident."
    - Hvilke overvejelser gjorde du dig så om din egen deltagelse i regeringen?
    "Naturligvis forlangte både Zakajev og jeg en forklaring fra præsident Sadulajev. Men du må forstå, at krigen nu har varet i mere end seks år - og verden er fuldstændig ligeglad med Tjetjenien. Vestlige politiske ledere er desperat nervøse for at denne krig skal stoppe. For så mister de deres vigtiste pressionsmiddel mod hr. Putin. De bruger det tjetjenske folks liv som indsats i det globale politiske spil."
    - Hvem tænker du på?
    "Hele bundtet. Inklusive EUs politiske ledere."
    - Det forekommer meget uklogt at deltage i regering med Basajev?
    "Man kan ikke komme udenom, at Basajev repræsenterer en stærk politisk strømning i Tjetjenien. Vi kan ikke ignorere ham. Men det er vigtigt at understrege, at vores poilitiske side hele tiden har taget afstand fra hans terroraktioner. Alligevel havner de sorte pletter på vores rygte."
    - Afdøde præsident Maskhadov sagde, at Basajev skulle stilles for en krigsforbryderdomstol. Er du stadig enig i det?
    "Absolut. Det mener præsident Sadulajev også."
    - Adskillige medlemmer af regeringen mener altså, at den nyudnævnte vicepræsident Basajev skal anklages for krigsforbrydelser. Det er da ikke muligt?
    "Jeg understreger, at hele regeringen ønsker at bringe Basajev for en dommer, når krigen er slut. Inklusive Basajev selv."
    - Politikere og eksperter fra hele verden udtaler, at I fra den moderate fløj af befrielsesbevægelsen nu er kommet under Basajevs pisk - og følger hans ordrer?
    "Nu har jeg været i eksil i Danmark i 10 år. Jeg har tillid til, at Danmarks fem millioner indbyggere ved, at jeg hader terror begået af enkeltpersoner, grupper og stater af hele mit hjerte."
    - Men folk bliver bange, når moderate tjetjenske politikere accepterer at danne regering sammen med en terrorleder?
    "Spekulationer, spekulationer ..."
    - Nej, det er virkeligheden. Formanden for Støttekomiteen for Tjetjenien og alle politiske partier udtaler sig lige så bekymret som udenrigsminister Per Stig Møller?
    "Jeg er enig med Danmarks udenrigsminister i, at det er uaccptabelt, at Basajev er med i regeringen."
    - Men du deltager jo i den regering?
    "Årh, det er så let for Vestens politikere at fordømme os. Men de har ikke givet os noget alternativ. Intet valg. Vi er i krig, forstå dog det - mere end seks års krig. Vi har set vort land blive lagt i ruiner, vort folk blive myrdet. Der er 190 nationer i FN. 189 af dem bidrager til, at krigen fortsætter ved ikke at sætte Rusland stolen for døren. Verdens ledere er dobbeltmoralske. På trods af russernes krigsforbrydelser anklages de ikke for terrorisme, de sættes ikke uden for politisk indflydelse. Verden vasker hænder og læner sig passivt tilbage som tilskuere til russernes systematiske massakrer på tjetjenerne. Jeg vil aldrig acceptere terrorister, lad være med at anklage mig for det. Men forlang ikke, at jeg stiltiende skal se Tjetjenien dø."
    - Du er altså ikke bekymret for at blive slået i hartkorn med Basajev?
    "Folk må forstå, at Basajev er personligt ansvarlig for sine handlinger. Hvad ville fordelen være ved, at jeg nægtede at deltage i regeringen? Hvis jeg troede det ville fremme en fredsløsning, ville jeg øjeblikkelig gribe telefonen og trække mig ud af regeringen. Men det tror jeg ikke. Intet i FN eller USA's eller EU's hidtidige politik gør at jeg kan tro det."

Ole Stig Andersen og Pia Fris Laneth
(Information, 31. aug 2005)


sitetæller

BABEL

>

RUSLAND
TJETJENIEN

  >

Kronologi


Kontakt

FreeFind
til top
© Ole Stig Andersen, 31 aug 2005